Recept: Turšija, heerlijk zure salade/bijgerecht

Vandaag neem ik jullie weer mee naar mijn roots. De winterse dagen komen er aan en vrouwen in Servië zijn druk bezig met het klaarmaken van zimnica of terwijl (onder anderen) heerlijke zure salade/bijgerecht.

Zimnica

Zimnica is een van de oudste manieren om het seizoens voedsel zo lang mogelijk te bewaren buiten het seizoen. Dit kan natuurlijk op allerlei verschillende manieren zoals drogen, roken en zo voor, maar vandaag besteed ik aandacht het inmaken van groenten.

Dit heb je nodig:

  • Wekpotten
  • Tomaat
  • Paprika
  • Wortel
  • Bloemkool

Mix voor 5 kg groente

  • Zwarte peper korrels
  • 3 liter water
  • 150 gr zout
  • 200 gr suiker
  • 10 gr conserveermiddel
  • 1 l wijn azijn

De hoeveelheid van de groente staat niet vast, het is natuurlijk iedereen persoonlijke voorkeur wat die lekker vind en wat die liever gebruikt.

Tip: Groente naar keuze, denk aan wortels, uitje, komkommertje, paprika, tomaten, bloemkool, sperziebonen, kool. Het is heel belangrijk dat de groente in goede staat is en dus niet overrijp of met rotte stukjes.

How to:

Het is belangrijk dat je de groente goed was en goed laat uitlekken. Hak de groente in grove stukken. Prik de tomaat lek op 2/3 plekken en snijd een kruisje in het puntje van de paprika.

Stapel nu de groente in de potten in de volgende die je graag zelf vindt. Het is leuk om een beetje van kleur af te wisselen want het oog wilt natuurlijk ook wat ;). Strooi boven in de pot een eetlepel korrels zwarte peper.

Maak de mix klaar door water en azijn eerst met elkaar te mixen. Doe er vervolgens suiker, zout en conserveermiddel bij. Het is belangrijk dat het zout, suiker en conserveermiddel goed oplossen in het water voordat je verder gaat. Het oplossen van conserveermiddel duurt wat langer dan het oplossen van zout en suiker. Giet nu de mix in de potten en zorg dat de groente goed onder de mix staat.

Doe nu de deksels op de potjes en laat deze voor ongeveer 25 dagen rusten. Proef na 25 dagen of de groente zuur is naar wens. Zo niet, laat het dan nog een aantal dagen staan.

Tip: Het is heerlijk als bijgerecht bij vlees of natuurlijk gewoon zo op een prikkertje.


Ik vind het altijd erg leuk om te zien wat jullie koken/bakken van mijn blog, dus vergeet niet
@bysan.nl__ en #bysannl te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.