Ongeacht de leeftijd is het belangrijk om je kind te stimuleren. Dus niet te pushen, maar te stimuleren. Om nieuwe dingen te leren, eigen mening te vormen, om zelfstandig te worden. Hoe ouder je kind word, hoe meer dit van zelf gaat en zal je kind je steeds minder nodig hebben om bepaalde dingen te doen. Vandaag deel ik een aantal van mijn ervaringen en tips hoe ik het met mijn eigen kids doe.
Veel van mijn vaste volgers weten dat ik mama ben van 2 liefste en de knapste jongetjes van de wereld. Mijn oudste zoontje Luka is 6 jaar en mijn jongste zoontje Jayson is 2 jaar. Luka heeft nu een leeftijd dat die steeds meer zelf wil doen, maar er zijn ook bepaalde dingen die ik dus stimuleer. Maar hoe doe ik dat? En waarom vind ik zelfstandig worden zo belangrijk?
Waarom is zelfstandig worden zo belangrijk?
Persoonlijk vind ik zelfstandigheid een van de belangrijkste eigenschappen die je kind kunt mee geven. Het besef en vertrouwen dat je jezelf redt no matter what is de basis van groot worden. Het maakt ze namelijk trots, zelfverzekerd en slim. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een heel beschermende moeder, maar ik vind het ook belangrijk dat mijn kinderen zich veilig blijft voelen in situatie zonder toezicht of in onverwachtse situaties. Dat ze rustig kunnen blijven en helder kunnen blijven nadenken.
Zo leer je je kind zelfstandig worden
Het allerbelangrijkste is, vind ik vertrouwen geven. Dit doe je door je kind zelf dingen te laten doen. Als iets niet lukt, tips geven, het zelf laten uitzoeken en dan hulp bieden. Ik neem het nooit helemaal van ze over, maar ondersteun ze wel. Je kind moet leren dat fouten maken mag en dat je door fouten maken juist dingen leert is beter dan wanneer iets niet lukt het zelf maar overnemen.
Geef je kind dan ook complimentjes met wat die zo goed heeft gedaan. Leg uit dat je heel trots bent op hem/haar vooral dat die het zelf probeert. Push een kind absoluut niet! Hou het leuk. Lukt het nu niet, probeer je het later een keer opnieuw.
Takenschema
Dit is iets waarmee wil starten als Luka 7 jaar is geworden, over 2 maandjes dus. En geus what? Hij heeft er onwijs zin in! We gaan een takenplanning maken voor klusjes in huis. Dit help je kind om verantwoordelijkheid te nemen en zelf bij te houden wat hij moet doen. In principe is het net als op school. We hebben afgesproken dat de takenschema op de koelkast komt te hangen. Zo is het voor ons beide makkelijk te zien wat de planning van die dag is. Wanneer je kind bijvoorbeeld al huiswerk mee krijgt, kan die op deze manier zelf bepalen of hij zijn huiswerk voor het avondeten gaat doen of er na. Op gegeven moment zal die het door hebben wanneer die zijn huiswerk voor het eten maakt, dat die na het eten nog bijvoorbeeld rustig TV kan kijken of wat anders voor zichzelf doen. Zo ook met andere klusjes: zelf speelgoed opruimen, tafel dekken, jas ophangen, ’s ochtends bed op maken etc. Op deze manier leer je een kind niet alleen verantwoordelijkheid nemen, maar ook elkaar helpen (ook binnen het gezin).
Zelf doen
Herinner je kind er aan dat papa en mama geen bediening zijn. Zo kan hij bijvoorbeeld prima zijn eigen drinken pakken of broodje smeren, tenminste vanaf een leeftijd zodra die daar groot genoeg voor is. Zo doen wij vaak gezellig samen de afwas. Luka was af en droog ik af of anders om. Zelfs Jayson helpt soms mee, die droogt bijvoorbeeld de plastic bordjes af.
Heb geduld!
Belangrijkste van alles! Ondanks dat alles jou sneller lukt, moet je toch je kind dingen zelf laten doen en geduld hebben. Ook al is zijn eigen tempo vele malen langzamer dan die van jou.