De dagen worden korter en buiten koelt het sneller af. Met de herfstvakantie voor de deur word het tijd om er even tussenuit te gaan. Wat is er nou leuker dan Waddeneilanden in deze periode van het jaar. Dankzij de minimale lichtvervuiling is de nacht nergens zo mooi als in dit unieke natuurgebied.
1. Spot vallende sterren op de Waddenzee
Wie aan donkere nachten denkt, denkt natuurlijk meteen aan vallende sterren. De spectaculairste ervaring beleef je tijdens een vallende-sterren-tocht op de Waddenzee met een oude klipper. In het najaar zie je vanaf het dek de mooiste meteorietenregens.
2. Beklim een vuurtoren
Tijdens de donkere nachten kan je de vuurtorens die de zee en eilanden oplichten niet missen. Met een gids kan je na afloop van een bos- en strandwandeling een van de zes vuurtorens op de eilanden beklimmen om met je eigen ogen te zien hoe ver het licht schijnt.
3. Luister naar folklore in de duinen
Bij zonsondergang wandel je al luisterend naar lokale folklore met een gids de avond in. De spannende verhalen over zandverstuivingen, nachtjagers en drenkelingen zullen je ongetwijfeld kippenvel bezorgen.
4. Ga mee op ecosafari
Nog voor de zon aan de hemel staat, neemt een elektrische wagen je mee op ontdekkingstocht door de natuur. Met een gids aan je zij beleef je het eiland op een heel andere manier dan overdag.
5. Bewonder de Melkweg vanuit het Dark Sky Park
Op de Boschplaat op Terschelling is het zo donker dat het natuurgebied zich een Dark Sky Park mag noemen. Bij goed weer zie je ’s nachts zelfs de nevel in de Melkweg. Dat is heel uniek, zeker als je weet dat er slechts twee natuurgebieden in Nederland zijn die het label van een Dark Sky Park dragen. Trek eropuit met een gids en laat je verbazen door de enorme hoeveelheid sterren aan de hemel.
Over de Waddeneilanden
De Wadden bestaan uit vijf eilanden: Texel, Terschellling, Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland. De Waddenzee is een erkend biologisch ecosysteem dat je alleen vindt aan de Nederlands-Duits-Deense Noordzeekust. Op de Waddenzee wisselen eb en vloed elkaar elke zes uur af, waardoor het landschap van moment tot moment verandert. Een uitgebreid stelsel van geulen wordt afgewisseld door drooggevallen zandplaten. Deze variatie aan landschappen maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten, wat een uitzonderlijk grote voedselrijkdom voortbrengt. Daarnaast is het een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht. Sinds juni 2009 behoort de Waddenzee bovendien tot UNESCO Werelderfgoed. Aan de wieg van dit succes staat de jarenlange goede samenwerking tussen de Waddenzeelanden. In 2016 werd het gebied ook verkozen tot mooiste natuurgebied in Nederland.
Ben jij ooit op een van de Waddeneilanden geweest?