Recept: Witlof ovenschotel met kaas

Een lekker makkelijk ovengerecht die je zelfs een dag van te voren kunt voorbereiden. Ideaal als je weinig tijd hebt! Een van mijn favorieten ovengerechten!

Dit heb je nodig:

  • 1 kg aardappels
  • 6 stonken witlof
  • Roomboter
  • 150 ml melk
  • 2 el mosterd
  • 12 plakken kaas
  • 12 plakken achterham
  • Peper
  • Zout

How to:

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Schil de aardappels en snijd deze in kleinere stukken, want zo koken ze sneller gaar. Kook de aardappels ongeveer 20 minuten in gezoet water. Maak ondertussen de witlof schoon: snijd de onderkant eraf, haal de buitenste bladeren er af, snijd de de witlof door midden en haal de harde kern er uit. Kook de witlof ongeveer 3/4 minuten in een pan met water. Giet de witlof af en laat het goed uitlekken.

Ondertussen zijn de aardappels ook gaar, giet deze af en stamp het met melk, boter en mosterd tot een lekker smeuïge puree. Breng de puree op smaak met wat peper en zout. Vet de ovenschaal in en verdeel de puree over de ovenschaal.

Leg op een snijplank een plak kaas, daar overheen een plak ham en wikkel hiermee de witlof in. Leg de gerolde rolletjes naast elkaar over het puree heen. Doe het gerecht ongeveer 25 min in de oven en geniet!

Tip: Je kunt dit gerecht makkelijk een dag van te voren klaarmaken, bewaar hem wel koel tot de tijd dat je het wilt afbakken.

|| Baktijd: 25 min. || Temperatuur: 200 graden ||


Delen:

6 Reacties

  1. augustus 19, 2019 / 11:06 am

    hmmmm, witlof met ham in kaassaus, daar was mijn schoonmoeder zo dol op! Als zij langskwam dan maakte ik dat vaak. Nu eigenlijk heel lang niet gegeten. Notetoself: zonder ham ook geschikt voor vegetariers…

  2. augustus 19, 2019 / 12:20 pm

    Wat leuk dat je een recept deelt. Het is dat vriendje niet gek is op witlof

  3. augustus 19, 2019 / 2:06 pm

    Lekker, lekker, lekker dit! Nooit zelf gemaakt maar wel vaak bij vrienden gegeten. Love it!

  4. augustus 19, 2019 / 7:09 pm

    Wij eten dit wel eens, maar die mosterd door de puree ken ik nog niet. Leuke toevoeging!

  5. augustus 20, 2019 / 5:23 am

    Een variant op witloof met ham in kaassaus. Ik ga het zeker eens proberen.

  6. augustus 21, 2019 / 6:37 am

    Oooh bij dit recept moet ik echt aan vroeger denken. Mijn moeder maakte dit altijd in de winter. Iedereen vond het heerlijk behalve ik. Ik jatte alleen wat kaas eraf

Laat een antwoord achter aan Melanie Hoogvliet Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.